Kabab w kapuśniaku: Różnice pomiędzy wersjami

Z Kononopedia, encyklopedia US17

(Rozbudowanie artykułu)
 
Linia 1: Linia 1:
[[Plik:Kapuśniak.png|400px|thumb|Oryginalne danie przygotowane przez [[Wojciech "Major" Suchodolski|Majora]]]]
[[Plik:Kabab w kapuśniaku.jpg|370px|thumb|Kabab w kapuśniaku przygotowany przez [[Wojciech "Major" Suchodolski|Majora]].]]
'''Kabab w kapuśniaku''' – tradycyjna, niebanalna potrawa [[Bombas|bombaska]] składająca się z zupy kapuśniaku, kababa i kiełbaski bożej. Sam [[Wojciech "Major" Suchodolski|Adalbert Struzzo]] twierdzi, że całe danie jest bardzo dobre, trochę takie pikowante i lepsze, niż nie wiadomo co. Jedzenie to łączy w sobie kuchnię turecką oraz polską. Potrawa została odtworzona przez [[Obszar Badawczy Szkolna XVII]] w cyklu ''[[To się musi tuszyć]]'' oraz zaprezentowana w bombaskim programie kulinarnym ''[[Major psznie je]]''.
'''Kabab w kapuśniaku''' (pol. ''kebab w kapuśniaku'', ukr. ''кебаб в капусняку'', tur. ''lahana çorbasında kebap'') – tradycyjna, niebanalna potrawa [[Kuchnia bombaska|kuchni bombaskiej]] składająca się z zupy kapuśniaku, kababa i kiełbaski bożej.


[[Plik:Obszarowy.png|400px|thumb|Wersja odtworzona [[Obszar Badawczy Szkolna XVII|Obszaru Badawczego]]]]
Kabab w kapuśniaku jest flagową potrawą [[Kuchnia bombaska|kuchni bombaskiej]]. Krzepi, rozgrzewa i dodaje energii. Dlatego zazwyczaj spożywa się go w ciężkich warunkach: w trakcie walki zbrojnej w [[Bombas]]ie, podczas braku [[węgiel|węgla]] lub w okresie wstrzymanego zasiłku z opieki.
 
Kabab w kapuśniaku łączy w sobie kuchnię turecką oraz polską. Sam [[Wojciech "Major" Suchodolski|Adalbert Struzzo]] twierdzi, że całe danie jest bardzo dobre, trochę ''pikowante'' i lepsze, niż nie wiadomo co. Potrawa została zaprezentowana 21 listopada 2017 w [[bombas]]kim programie kulinarnym ''[[Major psznie je]]'', a także odtworzona przez [[Obszar Badawczy Szkolna XVII]] w cyklu ''[[To się musi tuszyć]]''.


==Składniki==
==Składniki==
* kartofle
Najważniejszym elementem jest zdobycie składników w taki sposób, ażeby nie wydać żadnych pieniędzy i zachować tym samym starą i bogatą tradycję pasożytnictwa, pielęgnowaną na [[Belweder Warmianina|Szkolnej 17]]. Mistrzem w tym fachu jest [[Wojciech "Major" Suchodolski|Major Suchodolski]], który potrafi psznie ugotować nawet wtedy, gdy opieka nie chce wypłacić 317 zł zapomogi i każe wydawać na bilety MPK i jeździć po mieście za pracą. J00r w takich okolicznościach używa kababa podarowanego przez widza, przypraw z [[Paczka boża|paczek bożych]] oraz kiełbaski śląskiej zakupionej za 50 zł od kuzyna.
* kapusta
{|style="width:100%;
* wywar boży gotowany na boczku oraz kiełbasie (ma być biednie jak biedna była wtedy Szkolna)
|style="width:50%;padding-right:1em" valign="top"|
* kiełbasa
*ziemniaki
* cebula  
*kapusta
* seler
*wywar boży na boczku oraz kiełbasie
* marchew
*kiełbaska boża
* vageta
*cebula
* sól z pieprzu
*seler
* majeranek
*marchew
* liść laurowy
*nać pietruszki
* ziele angielskie  
|style="width:50%;padding-right:1em" valign="top"|
* [[Smalec|smalec]] do tuszenia
*sól z pieprzu
* kiszona kapusta  
*vageta
* kupny kebab
*majeranek
 
*liść laurowy
Przygotowanie polega na rozbełtaniu kapuśniaku, kapusty oraz kebaba w [[Miska Majora|misce dla psa]]
*ziele angielskie
*[[smalec]] do [[Tuszenie|tuszenia]]
*kiszona kapusta
*kabab (koniecznie za czyjeś pieniądze)
|}
==Przygotowanie==
Przygotowanie potrawy polega na ugotowaniu kapuśniaku i dodaniu do niego podsmażonej kiełbaski bożej. Gotową zupę wlewa się do [[Miska Majora|psiej miski]] i dodaje około pół kababa (może być na cienkim cieście). Całość należy rozbełtać łyżką do momentu osiągnięcia konsystencji pomyj, dzięki czemu sos czosnkowy wkomponowuje się w bulion z kapusty. Potrawa najlepiej smakuje przy akompaniamencie chrząkania i sapania [[Krzysztof Kononowicz|towarzysza niedoli]]. Czasami po zjedzeniu mogą wystąpić objawy podobne do spożycia kwaśnego mleka lub twarożku.


[[Plik:Kebab w kapusniaku.png|400px|thumb|J00r psznie je kababa w kapuśniaku]]
==Linki zewnętrzne==
*[https://www.youtube.com/watch?v=9Qc7-X15u4M Major nagrywa wam i pozrawja], kanał ''[[Major Suchodolski (kanał)|Major Suchodolski]]'' (reupload)


[[Kategoria:Jedzenie]]
[[Kategoria:Jedzenie]]
[[Kategoria:Ciekawostki]]
[[Kategoria:Ciekawostki]]

Aktualna wersja na dzień 21:13, 23 lis 2022

Kabab w kapuśniaku przygotowany przez Majora.

Kabab w kapuśniaku (pol. kebab w kapuśniaku, ukr. кебаб в капусняку, tur. lahana çorbasında kebap) – tradycyjna, niebanalna potrawa kuchni bombaskiej składająca się z zupy kapuśniaku, kababa i kiełbaski bożej.

Kabab w kapuśniaku jest flagową potrawą kuchni bombaskiej. Krzepi, rozgrzewa i dodaje energii. Dlatego zazwyczaj spożywa się go w ciężkich warunkach: w trakcie walki zbrojnej w Bombasie, podczas braku węgla lub w okresie wstrzymanego zasiłku z opieki.

Kabab w kapuśniaku łączy w sobie kuchnię turecką oraz polską. Sam Adalbert Struzzo twierdzi, że całe danie jest bardzo dobre, trochę pikowante i lepsze, niż nie wiadomo co. Potrawa została zaprezentowana 21 listopada 2017 w bombaskim programie kulinarnym Major psznie je, a także odtworzona przez Obszar Badawczy Szkolna XVII w cyklu To się musi tuszyć.

Składniki

Najważniejszym elementem jest zdobycie składników w taki sposób, ażeby nie wydać żadnych pieniędzy i zachować tym samym starą i bogatą tradycję pasożytnictwa, pielęgnowaną na Szkolnej 17. Mistrzem w tym fachu jest Major Suchodolski, który potrafi psznie ugotować nawet wtedy, gdy opieka nie chce wypłacić 317 zł zapomogi i każe wydawać na bilety MPK i jeździć po mieście za pracą. J00r w takich okolicznościach używa kababa podarowanego przez widza, przypraw z paczek bożych oraz kiełbaski śląskiej zakupionej za 50 zł od kuzyna.

  • ziemniaki
  • kapusta
  • wywar boży na boczku oraz kiełbasie
  • kiełbaska boża
  • cebula
  • seler
  • marchew
  • nać pietruszki
  • sól z pieprzu
  • vageta
  • majeranek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • smalec do tuszenia
  • kiszona kapusta
  • kabab (koniecznie za czyjeś pieniądze)

Przygotowanie

Przygotowanie potrawy polega na ugotowaniu kapuśniaku i dodaniu do niego podsmażonej kiełbaski bożej. Gotową zupę wlewa się do psiej miski i dodaje około pół kababa (może być na cienkim cieście). Całość należy rozbełtać łyżką do momentu osiągnięcia konsystencji pomyj, dzięki czemu sos czosnkowy wkomponowuje się w bulion z kapusty. Potrawa najlepiej smakuje przy akompaniamencie chrząkania i sapania towarzysza niedoli. Czasami po zjedzeniu mogą wystąpić objawy podobne do spożycia kwaśnego mleka lub twarożku.

Linki zewnętrzne

Kononopedia oraz firmy z którymi współpracujemy wykorzystują pliki cookie. Dzięki ciasteczkom na Twoim urządzeniu możemy czasowo przechowywać informacje zapewniające prawidłowe działanie serwisu np. sesje logowania, bądź kontynuować przerwaną edycję artykułu.